Oświetlenie sklepu

2021-02-08
Oświetlenie sklepu

Na podkreślenie atrakcyjności produktów oferowanych w sklepach wpływ ma wiele czynników, począwszy od samej marki czy obsługi, przez klasyczne chwyty marketingowe- umiejscowienie produktu w strategicznym miejscu lokalu, na odpowiednim poziomie wzroku statystycznego konsumenta oraz oświetleniu i zapachu. Oświetlenie ma niebagatelny wpływ na budowanie atmosfery otoczenia, nasze samopoczucie, a także na postrzeganie przez nas oświetlanych przedmiotów. To jakie oświetlenie zostanie dobrane w sklepach jako miejscach publicznych jest uwarunkowane nie tylko względami sprzedażowymi, ale także wysokimi standardami bezpieczeństwa regulowanymi przez stosowne normy. Równie ważne jest indywidualne wykonanie projektu oświetleniowego do konkretnej powierzchni.

Oświetlenie ogólne i pomocnicze

W przypadku oświetlenia sklepów możemy mówić o dwojakim podziale oświetlenia na ogólne i pomocnicze. W przypadku małych i średniej wielkości sklepów z uwagi na metraż oraz nagromadzenie asortymentu najrzadziej wykorzystuje się oświetlenie pomocnicze w formie innej niż jako dodatkowe podświetlenie lady lub chłodziarki. Prawidłowo wykonane oświetlenie powierzchni sklepu zależeć powinno od wielkości powierzchni (sklep wielkopowierzchniowy, mały sklep osiedlowy), jego charakteru- spożywczy, odzieżowy, jubilerski, techniczny czy usługowy, kończąc na samej konstrukcji obiektu- wysokości i rodzaju sufitów, które warunkują rodzaj montowanej oprawy. Nie każdy sufit nadaje się do montażu ciężkich opraw wiszących. W przypadku sufitów podwieszanych lepiej sprawdzają się montowane wewnątrz panele podtynkowe lub kasetonowe oprawy do zabudowy. W przypadku sklepów wielkopowierzchniowych, które poza sklepami jednostkowymi i pasażami posiadają również obszar samoobsługowego hipermarketu, wymaga wykonania oświetlenia dopasowanego pod względem ekspozycji, bezpieczeństwa zarówno pracy, jak i standardów ochrony w przypadku sytuacji alarmowych. Dodatkowo, przy oświetleniu dużych powierzchni należy mieć na uwadze także względy ekonomiczne. W obiektach sklepowych oświetlenie sztuczne pracuje przeważnie przez cały czas otwarcia sklepu, a także podczas prac magazynowych.

Dobrym wyborem są Higb-Baye

W przypadku oświetlenia głównego hal magazynowych, wybierane powszechnie świetlówki czy lampy metalohalogenkowe obecnie najczęściej zastępowane są przez oprawy LED typu High-bay (moc 50-150W) oraz systemy opraw montowanych liniowo. Wykorzystanie opraw przemysłowych typu High bay daje możliwość znacznego podniesienia widoczności na dużym obszarze magazynowym, poprawy bezpieczeństwa podczas pracy, a także spore oszczędności z uwagi na długą żywotność źródeł światła oraz metalohalogenową oprawę, która umożliwia skuteczne odprowadzają ciepło podczas pracy diody. Lampa liniowa daje możliwość kompleksowego oświetlenia dużej przestrzeni. Możliwość dopasowania asymetrycznego kąta padania strumienia umożliwia dowolne dopasowanie efektu oświetlenia- oprawa posiada możliwość dowolnego ustawienia kąta padania w gradiencie 30-120 stopni. Przy równoczesnym wykorzystaniu diod ledowych oprawy liniowe doskonale sprawdzają się przy oświetleniu sklepów spożywczych (niska temperatura pracy- brak podnoszenia temperatury środowiska oświetleniowego podczas emisji; w odróżnieniu od klasycznych świetlówek uniknięcie efektu sprzężenia- migotania światła; brak promieniowania UV oraz zagrożenia emisji oparów rtęciowych). Oprawy liniowe mogą być zawieszone nisko ponad stanowiskami ekspozycyjnymi, dodatkowo istnieje możliwość ich montażu w formie natynkowej lub naściennej.W przypadku natężenia światła należy bezwzględnie pamiętać o tym, że powinno być ono zróżnicowane w przypadku poszczególnych sektorów obsługi.

Dostępne rozwiązania

Niezwykle ważną sprawą jest oświetlenie miejscowe, stosowane w przypadku stołów roboczych oraz dodatkowe oświetlenie robocze, najczęściej przenośne, takie jak lampy na statywach czy podwieszane lampy ręczne. Ciekawym rozwiązaniem jest tu również warsztatowa lampa akumulatorowa. Mobilne lampy stosowane są najczęściej w warsztatach mechanicznych, gdy zachodzi potrzeba doświetlenia trudno dostępnych układów lub miejsc bardzo zabrudzonych. W przypadku warsztatów samochodowych istotną kwestią jest oświetlenie kanałów serwisowych. Kanał powinien być oświetlony przy użyciu opraw LED z osłoną, o wysokim stopniu szczelności i dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne.

Barwa światła i współczynnik oddawania barw

To co wpływa na budowanie atmosfery w pomieszczeniach, a także najsilniej oddziałuje na poziom budowania emocji to barwa światła. Im bardziej jest ona zbliżona światłu naturalnemu, tym bardziej motywująco wpływa na proces funkcjonowania człowieka. Im cieplejsza barwa (zbliżona np. światła zachodzącego słońca) tym wyższy poziom komfortu i relaksacji. Im barwa jest chłodniejsza, wchodząc w zakres niebieskiej tonacji, tym większy poziom neutralności, a także wyższy stopień odzwierciedlenia realnego obrazu przedmiotów. O ile barwa światła wpływa na budowanie atmosfery to właśnie wspomniany współczynnik oddawania barw wpływa na to, czy to co oglądamy jest dla nas przyjemne, atrakcyjne i skutkuje motywacją zakupową. Wyostrzenie detali lub ich przytłumienie, odpowiednio dopasowane oświetlenie w przymierzalniach często fałszuje nasz wygląd- zazwyczaj podnosząc walory kolorystyczne. Wybór odpowiedniej barwy światła ma kluczowe znaczenie przy oświetleniu stref spożywczych. To dzięki niej stymulowany jest poziom atrakcyjności produktów świeżych. Oczywiście pamiętać należy także o wyborze odpowiedniego źródła światła, które nie powinno wpływać na poziom jakości oświetlanych produktów, dlatego obecnie najczęściej do oświetlenia sektorów spożywczych wykorzystuje się oświetlenie LED. W jego przypadku możliwe jest swobodne dopasowanie barwy światła bez konieczności wykorzystywania dodatkowych filtrów, obniżenie kosztów eksploatacji, kończąc na zachowaniu odpowiednich warunków bezpieczeństwa i higieny przy kontakcie z żywnością. W przypadku oświetlenia produktów spożywczych ważne jest podkreślenie ich walorów kolorystycznych, które świadczą o ich świeżości i działają na zmysły. Poza potrzebami fizjologicznymi, to głównie narząd wzroku i przekształcone obrazy wzbudzają w nas największe potrzeby posiadania, co za tym idzie, nierzadko zdarza się, że to właśnie wzrok pozwala nam ocenić poziom atrakcyjności, a nawet pobudzić inne zmysły- smakowe przy ocenie obserwowanego produktu.

Dodatkowo zwróć uwagę na te czynniki

Przy wyborze warsztatowych lamp LED należy mieć na uwadze jakie warunki panują w miejscu pracy, w warsztacie samochodowym oprawy powinny mieć jak najwyższy współczynnik IK czyli być odporne na uszkodzenia mechaniczne, ponieważ, jak wiadomo, istnieje duże ryzyko uszkodzenia mechanicznego podczas wykonywanych czynności. Lampy LED zamontowane w warsztacie powinny mieć również odpowiednie parametry IP, czyli muszą być szczelne, tak, aby chronić przed wilgocią, pyłem i innego tego typu zabrudzeniami.

Różne oświetlenie dla różnych produktów

Rodzaj oświetlenia powinien być dobrany w zależności od specyfiki oświetlanego produktu Świeże mięso posiada elastyczną, błyszczącą powierzchnię. Jest jędrne i lekko różowe. Oczywiście kolor może być różny w zależności od gatunku mięsa Warto pamiętać o tym, że barwa mięsa zmienia się z czasem, a wpływ na to ma wiele czynników, które nie zawsze wiążą się z upływającym terminem ważności. Wpływ na zabarwienie produktów mięsnych ma m.in. zbyt duża ekspozycja na światło, a także nadmierne wietrzenie. Świadczyć o tym może delikatnie, jaśniejsze odbarwienie powierzchni. Z uwagi na powyższe elementy nie tylko sposób przechowywania tak delikatnych produktów jest ważny, ale także jego prezentacja. W celu zachowania prawidłowych parametrów do ekspozycji mięsa wykorzystuje się specjalne meble chłodnicze, których właściwości zarówno konstrukcyjne, jak i system funkcjonowania umożliwiają zachowanie świeżości przechowywanych produktów, a także spowolnienie ich czasu starzenia. W przypadku mięs świeżych, które nie zostały wcześniej hermetycznie zapakowane wykorzystywane są szczelne lady chłodnicze, w których temperatura nie przekracza 8 stopni Celsjusza. Przy małym dostępie powietrza, proces dojrzewania mięsa jest znacznie opóźniony. Meble chłodnicze w celu podkreślenia walorów estetycznych oferowanego produktu wyposaża się w specjalnie dobrane oświetlenie. Z uwagi na szeroki wybór zarówno barw emitowanego źródła, jak i jego natężenia obecnie najczęściej stosowane są świetlówki LED. Dzięki nim nie tylko zostaje zachowany wysoki poziom bezpieczeństwa oraz standardów związanych z higieną pracy, ale również w najbardziej ekonomiczny sposób umożliwiają one atrakcyjną ekspozycję oferowanego asortymentu .Oświetlenie LED do lad chłodniczych z uwagi na sposób funkcjonowania charakteryzuje się niską emisją ciepła do otoczenia, co w przypadku produktów spożywczych ma niebagatelne znaczenie. W przypadku oświetlenia produktów chłodniczych- mięsa, ryb czy nabiału najczęściej wykorzystywane jest oświetlenie neutralne, chłodne i białe, z uwagi na bardzo wysoki współczynnik oddawania barw. Chłodna barwa strumienia w najwyższym stopniu oddaje faktyczny stan prezentowanych produktów, podkreśla świeżość i wysoką jakość. Również regularność naświetlenia ma znaczenie. Produkty źle oświetlone, znajdujące się w strefie zacienionej lub w obszarach, w których emitowany strumień rozchodzi się najsłabiej, wpływają negatywnie na poziom motywacji zakupowej- to czego nie znamy, nie widzimy lub pozostaje dla nas niejasne najczęściej wpływa zniechęcająco na klienta. Z tego względu świetlówki LED do mięsa i nabiału montowane są na całej długości listwy lady chłodzącej. Kompleksowe oświetlenie całej chłodziarki wpływa na podniesienie poziomu zaufania konsumenta, który kupuje dokładnie to, co znajduje się przed jego oczami. W przypadku lad chłodzących przeznaczonych do przechowywania wyrobów cukierniczych również wykorzystywane są lampy ledowe. Barwa ich strumienia w dużej mierze zależy od rodzaju prezentowanego wyrobu. Przy oświetleniu produktów, które swoim wyglądem mają prezentować najwyższy kunszt cukierniczy najczęściej wykorzystywana jest barwa biała-chłodna na poziomie 4500K . Nie tylko oddaje wszystkie detale, ale także podkreśla elegancję, sterylność oraz wyrafinowanie. Im większa jest korelacja produktu z domem rodzinnym, tym barwa światła będzie łagodniejsza, cieplejsza, budująca przyjemną atmosferę. Dla podkreślenia złotych barw wypieczonych produktów suchych oraz pieczywa, stosuje się barwę białą, ciepłą na poziomie 3000K. Alternatywnie, oświetlając pieczywo na regałach półkowych odpowiednim sposobem oświetlenia asortymentu będzie wykorzystanie opraw kierunkowych typu downlight, a także reflektorów umieszczonych na specjalnych, podwieszanych szynach na poziomie czoła regału. W tym przypadku montaż oświetlenia szynowego oraz wykorzystanie w tym wypadku opraw o różnej mocy pozwoli na kompleksowe oświetlenie zarówno sklepu, jak i ekspozycji. . Z uwagi na charakter modułowy oprawy możliwe jest dowolne dopasowanie barw emitowanego światła przez konkretne reflektory oraz kąta rozsyłu strumienia. Podczas wyboru oświetlenia do oprawy szynowej warto zwrócić szczególną uwagę na zachowanie w miarę jednolitego natężenia emitowanego strumienia. W przeciwnym razie, osiągniemy efekt zbyt dużych kontrastów świetlnych co wpłynie negatywnie na sposób postrzegania eksponowanych obiektów, zmęczenie wzroku wywołane stałą koniecznością akomodacji oka, a w konsekwencji niezadowolenie konsumentów.

Oprawy podtynkowe vs natynkowe

Alternatywą dla opraw natynkowych lub lamp wiszących są wspomniane oprawy podtynkowe Montowane w strukturze sufitu doskonale sprawdzą się w przypadku, gdy sklepienie wykonane jest z płyty gipsowej lub podwieszanych kasetonów na stelażu sufitowym. W tym wypadku waga oprawy ma niebagatelne znaczenia dla bezpieczeństwa osób znajdujących się na terenie obiektu. Oczka podtynkowe opraw podtynkowych posiadają możliwość dowolnego skierowania strumienia światła, a dzięki szerokiemu rozsyłowi światła umożliwiają kompleksowe oświetlenie większej powierzchni sklepu. Oświetlenie podtynkowe tego rodzaju to gwarancja odpowiednio wykonanego oświetlenia ogólnego dla większości rodzajów sklepów. Podobnie belki oświetleniowe umieszcza się podczas wykonywania oświetlenia warzyw i owoców. W ich przypadku z uwagi na charakter produktu najczęściej wykorzystywane jest światło białe, chłodne, ale także o barwie bardziej jaskrawej w celu ekspozycji soczystych kolorów. Podobnie jak w przypadku pieczywa i mięs, najczęściej wykorzystuje się montowane w listwach świetlówki ledowe lub szynowe reflektory. Z uwagi na szeroki kąt padania strumienia światła w przypadku reflektorów wykorzystanie liniowych świetlówek pozwala na połączenie kilku rodzajów (pod względem emitowanej barwy) dla uzyskania lepszego efektu oświetleniowego.

Oświetlenie sklepu to zagadnienie, nad którym należy się pochylić z uwagą, ale szeroki wybór technologii i rodzaju żródeł światła daje nam duże pole do popisu przy tworzeniu projektu takiego oświetlenia

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel